Nykyisin monella palstalla ja myös kasvattajien keskuudessa puhuttaa geenien, sekä gerbiilien tason häviäminen. Suurimmaksi osaksi tason lasku kertoo myös siitä, että moni kasvattaja on lopettanut kasvatuksensa ja nykyisin on paljon ns. "kotikasvattajia", joilla ei ole käsitystä gerbiilien värin vaatimuksista tai rotumääritelmästä millainen gerbiilin tulisi olla ulkoisesti. Voiko tämän tulkita niin, että uudet aloittavat kasvattajat eivät välttämättä näyttelytä eläimiään?
Nämä ongelmat ovat kosmeettisia eli näillä ei ole minkäänlaista vaikutusta gerbiilin terveyteen, elinikään tai luonteeseen. Edellä mainitut asiat ovat tärkeimmät asiat, joihin tulee kiinnittää huomiota kasvatustyössä. Kuitenkin suurin osa gerbiileistä menee pienten lasten lemmiksi, joten luonteen tulisi olla hyvä. Myös jalostuksessa käytettävien gerbiilien luonteeseen tulee kiinnittää huomiota esim. kun yhdistetään uros ja naaras yhteen, niin ihanteellisinta olisi että näitä ei tarvitsisi totuttaa yhteen. Toinen esimerkki, että vanhempi uros hyväksyisi luovutusikäisen urospoikasen ilman totutuksia. Aina se ei toki mene näin, mutta luonne tulee huomioida yhdistelmiä suunnitellessaan.
Meidänkin kasvatus on nyt lähtenyt eri tavalla käyntiin uudelleen, kuin aikaisemmin. Edellisellä kerralla meillä oli hyvän kokoisia ja värisiä uroksia. Nyt on toisin päin, naaraat ovat omaan makuun hyvän kokoisia, tosin värissä on sanomista. Nykyisin lemmikkigerbiili yhdistelmissä näin mututuntumalla kiinnitetään huomiota juuri lemmikkiominaisuuksiin, joka on hyvä asia! Mutta värigenetiikka jää toiselle sijalle ja sen vuoksi markkinoilta todennäköisemmin löytyy vaikka minkä värisiä gerbiilejä, joiden taustoilla voi olla ihan mitä geenejä vaan. Tämäkään välttämättä ei joidenkin värien kasvattamisen kannalta ole huono juttu, mutta voi huonontaa muiden värien tasoa merkittävästi. Etenkin jos ajatellaan että eläinkaupoista löytyi helposti agoutia 10 vuotta sitten. Nykyisin on aika hyvin jos satut löytämään agoutin.
Mitä pitäisi tehdä nykytilanteessa, jotta tietyt värit elpyisivät ja markkinoille tulisi jälleen hyvän tasoisia ja värisiä gerbiilejä? Tähänkin on varmasti monella oma kanta, mitä tulisi tehdä ja ihan varmasti myös eriäviä mielipiteitä. Ihan ensimmäisenä itse suosittelisimme uusia harrastajia käymään näyttelyissä (vielä kun niitä on), jolloin voi sitä omaa ns. gerbiilisilmää kehittää. Toinen mitä itse tekisimme: valitse oma väri, minkä kanssa haluat tehdä kasvatustyötä. Jalostuseläimiä valitessasi ensimmäiseksi ei kannata kiinnittää huomiota pelkkään väriin, vaan katsoa että eläin on sopivan kokoinen ja tyyppinen jalostukseen, sekä tärkeinpänä luonne ja terveys. Värin jalostusta voi tehdä myöhemmin, mutta jos hyvän värisiä eläimiä löytyy jo heti, niin niitä kannattaa haalia omaan kasvatukseen. Myös värin apuvärejä kannattaa hankkia, jotka soveltuvat koko värin kasvatukseen.
Itse emme ole koskaan kasvattaneet tyylillä vain muotovalio x muotovalio, vaan kasvatukseemme käytettyihin eläimissä on ollut niitä ihan perus gerbiilejä, joiden pohjalta olemme lähteneet ensin kasvattamaan sitä kokoa ja myöhemmin enemmän katsoneet väriä mitä kannattaa yhdistää. Useimmiten niistä keskiverto gerbiileistä tulee itseään parempia mitä vanhemmat ovat. Myös geenipohjan laajuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, eli löytyy samoja gerbiilejä useamman gerbiilin takaa mutta koko ajan etsimme uutta verta muualta. Pieni sukusiitos aste on ok, mutta mitä lähemmäksi suvut tulevat sen nopeammin ongelmat gerbiilien terveydessä näkyvät. Sen vuoksi kasvatuksemme on aina ollut mittakaavaltaan isompi, mitä moni pienesti kasvattava henkilön gerbiilimäärät ovat, Myös ruokinnalla on suuri merkitys gerbiilien terveydessä, joten kannattaa välttää väriaineellisia ja sokeripitoisia ruokia.
torstai 19. marraskuuta 2015
perjantai 30. lokakuuta 2015
Uusia poikueita
Tänään Gerbolaan on syntynyt kaksi poikuetta. Toisesta varmuudella nutmeggia kuviolla tai ilman. Toisesta yhdistelmästä on hieman arvoitus mitä tuleman pitää. Jos näistä riittää myyntiin saakka niin kuljetus onnistuu etelä-suomeen päin joulukuussa kun olemme menossa marsu näyttelyyn.
lauantai 17. lokakuuta 2015
Poikasia
Gerbolassa on nyt useampi poikue. Poikasia riittää myyntiin asti. Jos olet vaille gerbiilejä ota yhteyttä Siniin p. 045-6392984 tai sini.nuutinen.sn (at) gmail.com. Poikasia väreissä siamese, burmese, black ja nutmeg. Myös satunnaisesti kyyditykset onnistuvat etelä-suomeen.
siamese pied, jää kotiin |
Tässä poikueessa vapaana siamesea ja blackiä |
siamese pentu |
tässä poikueessa on värikirjoa :D capparia, siamesea ja nutmeggia |
burmese naaraat, toinen vapaana. |
burmese uros varattu, "valkoinen" jää kotiin. |
torstai 1. lokakuuta 2015
Poikasia
Gerbolaan on syntynyt pari poikuetta lisää. Vielä on muutama naaras uroksen kanssa, jotka ei ole vielä varmuudella kantavana.
Yhdistelmät joista nyt on poikasia;
* cappuccino - siamese, s. 12.9.15
* cappuccino - black, s. 27.9.15
* nutmeg pied - burmese s. 29.9.15
* cappuccino - siamese, s. 12.9.15
* cappuccino - black, s. 27.9.15
* nutmeg pied - burmese s. 29.9.15
Gerbiilin poikasia voi tiedustella Sinin kautta (Ari tekee vuorotyötä). p. 0456392984 tai sini.nuutinen.sn@gmail.com
Varmuutta kotiin jäävistä poikasista ei ole vielä. Kunhan sukupuolet ja värit varmistuvat katsotaan mitä jätetään kasvatukseen ja mitkä ovat sitten lemmikkikotia vaille
lauantai 12. syyskuuta 2015
Poikue 53
Tänään Haltian pesästä löytyi 4 naperoa 😊 Katsotaan mitä värejä pesästä löytyy, ainakin yksi näytti tummemmalta kuin kolme muuta. Jännää!
Toivottavasti tämä poikue onnistuu 👍 Edellisen poikueen ainoa poikanen harmillisesti menehtyi 😕 Aina kasvattaminen ei mene suunnitelmien mukaan. Peukut pystyyn, että nämä selviytyisivät hengissä 😊
keskiviikko 9. syyskuuta 2015
lauantai 5. syyskuuta 2015
Uusia gerbiilejä
Rääkkylässä oli pari naaras gerbiiliä myynnissä, joten kävimme nämä katsomassa. Gerbolaan muutti nutmeg, nutmeg pied ja honey foxia. Hieman vaaleita ovat, mutta ovat astutusiässä joten nyt pitäisi uroksista näille sopivat sulhasehdokkaat valita
Merkki-Elli, nutmeg pied |
torstai 3. syyskuuta 2015
Totutuksia ja poikuesuunnitelmia
Totutusboksissa on ollut nyt ruuhkaa. Useita gerboja totutettava pareiksi. Nyt yhdessä asuu pari pariskuntaa, toivottavasti saamme piakoin gerbun penskoja taloon.
Yhdistetyt pariskunnat
Cappuccino x black
Black x nutmeg
Nutmeg pied x burmese
Cappuccino x black
Black x nutmeg
Nutmeg pied x burmese
Viikonloppuna käydään katsomassa paria astutusikäistä naarasta. Toivottavasti näistä olisi kiva lisä kasvatukseemme :)
Kasvatusväreinä tällä hetkellä ovat cappuccino, byrmese, nutmeg, yellow nutmeg & black. Muita värejä saattaa myös syntyä sivutuotoksena.
Nyt tuli myös asennettua puhelimeen blogger sovellus. Helpottuu näiden sivujen ylläpito.
Gerbola viettänyt hiljaiseloa
Gerbiilikasvatuksemme on ollut tauolla vuoden 2012 lopusta lähtien. Eläinmäärä väheni hiljalleen. Gerbiilejä on ollut tässä taloudessa vuodesta 2004 lähtien, gerbiilitöntä aikaa tällä ajajaksolla ei ole kuin 4kk, vasta kun viimeiset gerbiilit muuttivat pois huomasimme miten tyhjää on olla ilman gerbiilejä. Koska niitä on ollut niin kausan ja jotenkin jyrsijänä gerbiilit sopivat meille hyvin.
Miksi gerbiiliharrastukseen into lopulta hiipui? Kuten moni on huomannut, hrrastus kuin harrastus niin näkökantoja, toimintatapoja riittää yhtä paljon, kun on tekijöitäkin. Mutta juuri tuohon aikaan kun gerbiilikasvatuksemme hiipui kasvatuksellisesti, sekä ylipäätään harrastuksena suurimpana syynä oli yhdistystoiminnan riitaisuus tuona aikana. Sekä näyttelyitä yksinkertaisesti ei ollut, suomeksi ilmaistuna tuomari pula. Moni näyttely peruuntui juuri tämän vuoksi. Miksi kasvattaa gerbiilejä, jos niitä ei saa esille?
Hiljaiselon aikana kokeilimme muita harrastuksia, sekä toisaalta oli hyvä että eläinmäärä pysyi pienenä. Taloyhtiössämme tänä aikana on ollut useita mittavia remontteja, joten gerbolamme sijoittelu evakkoon olisi ollut suuri haaste. Tänä aikana olemme saaneet lisää perpektiiviä eläinharrastukseen. Koirapuolta tuli kokeiltua, sekä yhden pentueen verran kasvattamista. Koirien kasvatus jäi kyllä siihen yhteen pentueeseen. Toimimme aika aktiivisina mm. näyttelykouluttajina paikallisessa kennelkerhossa. Järjestimme muutamia koirien mätsäreitä ja joita tulemme jatkossakin pitämään.
Hevosharrastukseen tuli sotkeuduttua kymmenen vuoden tauon jälkeen, myös Sini jolla ei ole hevostaustaa innostui raviharrastuksesta. 2013 ostimme ensimmäisen hevosen. Seuraavana vuonna puolikkaan ja nyt meillä on 3 vuotias lämminverinen ravihevostamma leasing-sopimuksella. Tämän jälkimmäisen kanssa yritämme vielä päästä radalle. Kahden ensimmäisen kanssa raviurheilu jäi haaveiluasteelle.
Gerbiiliharrastus heräsi hiljalleen eloon. Kesäkuussa 2015 hankimme kasvatuseläimiä, sekä myös saimme yhden kasvatin takaisin. Myös kasvattiemme jälkeläisiä on muutamia löytynyt. Mutta! Täytyy ihmetellä mihin tämä harrastus on mennyt. Kasvatuseläinten löytäminen on haasteellista, käytännössä niitä ei ole. Värit ovat menneet haasteelliseksi tunnistaa. Myös gerbiilien myynti tavat on jollain tavalla muuttuneet? Jännällä tavalla?! Mikä eniten ihmetyttää on tässä lajissa asenteet. Kun ilmoitimme comebackeistä, sitä ihmeteltiin olemmeko ajatelleet asiaa vielä uudelleen? Tuskin olemme ensimmäinen gerbola, joka on kasvatuksensa lopettanut? Myynnyt kaiken pois ja tehnyt myöhemmin paluun? Onko se joltain pois? Itse näemme asian niin, että etenkin uusia gerbiilikasvattajia tarvitaan. Uutta puhtia harrastusrintamalle. Elämmekö gerbiililamaa? Se on ainakin havaittavissa gerbiili markkinoilla, ei kauheasti gerbiilejä ole myynnissä. Myynnissä olevien eläinten taso on surkeaa.
Erityisesti olemme kiinnittäneet huomiota aloittaviin kasvattajiin. Kasvatuksemme aikana olemme aina myyneet eläimiä aloitteville kasvattajille. Nyt kun olemme etsineet kasvattiemme jälkeläisiä, tai jälkeläisten jälkeläisiä. Niin mihin ne on hävinneet? Yhteydenottoja ei ole tullut mistään suunnasta, ovatko aikaansaannoksemme hävinneet lopullisesti? Onneksi on vielä olemassa kasvattajia, jotka auttavat toisiaan.
Luovuimme kasvattajanimestä, sekä jäsennyydestä Suomen Gerbiiliyhdistykseen. Mutta nyt olemme liittymässä uudelleen ja aiomme anoa nimeä takaisin.
Miksi gerbiiliharrastukseen into lopulta hiipui? Kuten moni on huomannut, hrrastus kuin harrastus niin näkökantoja, toimintatapoja riittää yhtä paljon, kun on tekijöitäkin. Mutta juuri tuohon aikaan kun gerbiilikasvatuksemme hiipui kasvatuksellisesti, sekä ylipäätään harrastuksena suurimpana syynä oli yhdistystoiminnan riitaisuus tuona aikana. Sekä näyttelyitä yksinkertaisesti ei ollut, suomeksi ilmaistuna tuomari pula. Moni näyttely peruuntui juuri tämän vuoksi. Miksi kasvattaa gerbiilejä, jos niitä ei saa esille?
Hiljaiselon aikana kokeilimme muita harrastuksia, sekä toisaalta oli hyvä että eläinmäärä pysyi pienenä. Taloyhtiössämme tänä aikana on ollut useita mittavia remontteja, joten gerbolamme sijoittelu evakkoon olisi ollut suuri haaste. Tänä aikana olemme saaneet lisää perpektiiviä eläinharrastukseen. Koirapuolta tuli kokeiltua, sekä yhden pentueen verran kasvattamista. Koirien kasvatus jäi kyllä siihen yhteen pentueeseen. Toimimme aika aktiivisina mm. näyttelykouluttajina paikallisessa kennelkerhossa. Järjestimme muutamia koirien mätsäreitä ja joita tulemme jatkossakin pitämään.
Hevosharrastukseen tuli sotkeuduttua kymmenen vuoden tauon jälkeen, myös Sini jolla ei ole hevostaustaa innostui raviharrastuksesta. 2013 ostimme ensimmäisen hevosen. Seuraavana vuonna puolikkaan ja nyt meillä on 3 vuotias lämminverinen ravihevostamma leasing-sopimuksella. Tämän jälkimmäisen kanssa yritämme vielä päästä radalle. Kahden ensimmäisen kanssa raviurheilu jäi haaveiluasteelle.
Gerbiiliharrastus heräsi hiljalleen eloon. Kesäkuussa 2015 hankimme kasvatuseläimiä, sekä myös saimme yhden kasvatin takaisin. Myös kasvattiemme jälkeläisiä on muutamia löytynyt. Mutta! Täytyy ihmetellä mihin tämä harrastus on mennyt. Kasvatuseläinten löytäminen on haasteellista, käytännössä niitä ei ole. Värit ovat menneet haasteelliseksi tunnistaa. Myös gerbiilien myynti tavat on jollain tavalla muuttuneet? Jännällä tavalla?! Mikä eniten ihmetyttää on tässä lajissa asenteet. Kun ilmoitimme comebackeistä, sitä ihmeteltiin olemmeko ajatelleet asiaa vielä uudelleen? Tuskin olemme ensimmäinen gerbola, joka on kasvatuksensa lopettanut? Myynnyt kaiken pois ja tehnyt myöhemmin paluun? Onko se joltain pois? Itse näemme asian niin, että etenkin uusia gerbiilikasvattajia tarvitaan. Uutta puhtia harrastusrintamalle. Elämmekö gerbiililamaa? Se on ainakin havaittavissa gerbiili markkinoilla, ei kauheasti gerbiilejä ole myynnissä. Myynnissä olevien eläinten taso on surkeaa.
Erityisesti olemme kiinnittäneet huomiota aloittaviin kasvattajiin. Kasvatuksemme aikana olemme aina myyneet eläimiä aloitteville kasvattajille. Nyt kun olemme etsineet kasvattiemme jälkeläisiä, tai jälkeläisten jälkeläisiä. Niin mihin ne on hävinneet? Yhteydenottoja ei ole tullut mistään suunnasta, ovatko aikaansaannoksemme hävinneet lopullisesti? Onneksi on vielä olemassa kasvattajia, jotka auttavat toisiaan.
Luovuimme kasvattajanimestä, sekä jäsennyydestä Suomen Gerbiiliyhdistykseen. Mutta nyt olemme liittymässä uudelleen ja aiomme anoa nimeä takaisin.
Uudet sivut
Gerbolamme kotisivut ja blogi muuttivat tänne, koska tätä on helpompi päivittää myös älypuhelimella :) Jatkossa gerbolan kuulumiset löytyvät täältä.
Eli kadotetun.vuodatus.net ja kadotetun.suntuubi.com sivuja ei enää päivitetä. Yritämme tänne myös koota gerbolamme ajanjaksolla tapahtuneita huippuhetkiä, tietoa kasvatuksestamme, gerbiileistämme ja syntyneistä poikueista.
Eli kadotetun.vuodatus.net ja kadotetun.suntuubi.com sivuja ei enää päivitetä. Yritämme tänne myös koota gerbolamme ajanjaksolla tapahtuneita huippuhetkiä, tietoa kasvatuksestamme, gerbiileistämme ja syntyneistä poikueista.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)